Przyprawy i zioła
Każda przyprawa czy ziółko ma swój konkretny smak oraz energię, przez co, gdy są właściwie i umiejętnie łączone sprawiają, że potrawa nabiera zbawiennych właściwości. Gotowanie staje się niezwykłym doświadczeniem, procesem twórczym, który potrafi być naprawdę spełniającym zajęciem. Przekonaj się jak za pomocą przypraw, potrawy nabierają wyrazistości oraz głębi i jak podczas łączenia poszczególnych składników powstaje coś magicznego i nieprzeciętnego!
-
Anyż ziarno (50g)
Anyż pobudza pracę żołądka, woreczka żółciowego oraz czynności wydzielnicze błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i grzybobójczo. W połączeniu z lukrecją oczyszcza płuca.
Cena:4.50zł -
Anyż gwiazdki (20g)
Ma działanie rozkurczowe, jednocześnie korzystnie wpływa na proces trawienia i przemiany materii. W kuchni, podobnie jak anyż biedrzeniec, stosowany do ciast i nalewek.
Towar niedostępnyCena:5.50zł -
Bazylia (50g)
Doskonale komponuje się we wszelkich daniach śródziemnomorskich, "lubi się" z czosnkiem, pomidorami oraz innymi przyprawami wywodzącymi się z południowych rejonów.
Cena:3.50zł -
Chili (50g)
Poprawia trawienie, krążenie i energetyczność, jest istotnym dodatkiem smakowym, zawiera ważne składniki witaminowe z grupy A, B i P. Oczyszcza płuca i wspomaga serce, zwalcza ból, oraz poprawia nastrój (czekolada z chili!).
Cena:4.00zł -
Curry (100g)
Przyprawia się nim przede wszystkim dania mięsne - cielęcinę, baraninę, drób i ryby, ale sprawdza się także doskonale przy daniach jarskich.
Cena:5.00zł -
Cynamon mielony (100g)
Stosujemy go głównie do aromatyzowania wypieków, ciast (szerokie zastosowanie jako przyprawa do pierników), deserów i napojów, ale również do potraw mięsnych, pikantnych sosów, do kawy i herbaty.
Cena:5.00zł -
Czarnuszka (30g)
Nasionka czarnuszki ułatwiają trawienie i pomagają przy wzdęciach. W smaku są raczej gorzkie z wyczuwalną, lekko pikantną nutą. W Polsce czarnuszki używa się do posypywania chlebka (grzanki) z masłem. Pycha!
Cena:3.50zł -
Cząber (30g)
Służy do przyprawiania potraw z roślin strączkowych, głównie zupy fasolowej, a jest to związane z tym, iż naturalnie wspomaga proces trawienia tego typu roślin. Świetnie pasuje do tłustych, mięsnych potraw, pomaga w ich trawieniu.
Cena:3.00zł -
Czosnek niedźwiedzi (10g)
W Europie od wielu wieków uważany jest za jedną za najzdrowszych roślin, zawiera bardzo dużo aktywnej siarki, działa odtruwająco, antytoksycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
Cena:4.00zł -
Estragon (30g)
Jako ziółko w smaku gorzkim ma bardzo szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni południowoeuropejskiej, ale również na terenach wschodnich. Przyprawia się nim m.in. sałatki, zupy rybne i drób.
Cena:3.00zł -
Gałka muszkatołowa cała (20g)
Pomaga przy wzdęciach, reumatyzmie oraz nadciśnieniu. W kuchni przydaje się przy daniach mięsnych, pasztetach, nadziewkach, sosach, zupach. Sprawdza się także przy słodkich wypiekach (głównie piernikach), a także przy grzańcach.
Cena:6.00zł -
Garam Masala (50g)
Bardzo aromatyczna, doskonała do mięs i sosów, a także dań z ryżu. Powinna być dodawana pod koniec przyrządzania potrawy.
Cena:5.00zł -
Goździki mielone (50g)
Stosuje się je do potraw słodkich (szarlotka, piernik) i pikantnych. Doprawiamy nimi pasztety, duszone mięsa, likiery, grzane wina, no i oczywiście możemy doprawiać nimi naszą ulubioną kawę.
Cena:8.00zł -
Imbir (100g)
Można go stosować do gotowania ziemniaków, zup, jarzyn, mięsa i łakoci, nie zapominając o kawie i herbacie. Pobudza krążenie, pomaga usunąć produkty przemiany materii, rozprasza zastoje płynów i procesów fizjologicznych. Prawdziwy cud natury! W Kuchni Pięciu Przemian to najczęściej używana przyprawa. Jest po prostu niezastąpiony.
Cena:6.50zł -
Imbir (500g) (DUŻE OPAKOWANIE)
Można go stosować do gotowania ziemniaków, zup, jarzyn, mięsa i łakoci, nie zapominając o kawie i herbacie. Pobudza krążenie, pomaga usunąć produkty przemiany materii, rozprasza zastoje płynów i procesów fizjologicznych. Prawdziwy cud natury! W Kuchni Pięciu Przemian to najczęściej używana przyprawa. Jest po prostu niezastąpiony.
Cena:32.50»26.00zł -
Jałowiec (50g)
Wyciąg z jego owoców zwiększa wytwarzanie soku żołądkowego i pobudza perystaltykę jelit. Owoce jałowca poprawiają smak wołowiny, wieprzowiny, baraniny i są niezastąpionym dodatkiem do duszonej kapusty kiszonej.
Cena:3.50zł -
Kardamon mielony (30g)
Stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca np. grzane wino, a także jako dodatek do dań mięsnych i drobiu. Znakomicie podkreśla smak kawy wg Pięciu Przemian. Napój z imbiru i kardamonu zwalcza skutki wczorajszego szaleństwa.
Cena:8.50zł -
Kmin rzymski mielony (50g)
Jest jednym z głównych składników curry oraz garam masali. Idealnie pasuje do dań z fasoli, oraz gulaszy, zup, mięs, ryb, a także potraw z ryżu.
Cena:5.00zł -
Kminek mielony (100g)
W Kuchni Pięciu Przemian stosowany praktycznie przy każdej potrawie. Przydaje się do mięs, zup i często także do sałatek jarzynowych, pasztetów oraz farszy.
Cena:5.00zł -
Kminek owoc (100g)
Owoce kminku wzmagają wydzielanie soku żółciowego, poprawiają apetyt i trawienie oraz wykazują działanie wiatropędne, moczopędne, rozgrzewające i uspokajające.
Cena:5.00zł -
Kolendra mielona (100g)
Pomaga w trawieniu, pobudza apetyt oraz wydzielanie skoku żołądkowego, rozluźnia jelita i łagodzi ich problemy. Jej nasiona są słodkie i aromatyczne. Używamy jej do dań mięsnych, zup, marynat, jak również do pieczywa i pierników.
Cena:4.00zł -
Kozieradka mielona (50g)
Kozieradka ma specyficzny zapach, ale bez niej Hindusi nie daliby sobie rady. Jej nasiona obniżają poziom cholesterolu, działają antyseptycznie, rozkurczowo i żółciopędnie. Dodatkowo pobudzają regenerację wszystkich tkanek, aktywizuje proces krwiotwórczy i działają mlekopędnie. Można jej używać jako smak ostry do zaprawiania mięs oraz do sosów i zup.
Cena:3.50zł -
Kurkuma (100g)
Niezastąpiona w kuchni indyjskiej, jarskiej oraz oczywiście w Kuchni Pięciu Smaków. Praktycznie żadne danie w PP nie obejdzie się bez jej goryczki. Dodatkowo kurkumina zawarta w kurkumie pomaga zwalczać mikrozatory w mózgu, które mogą być przyczyną choroby Alzheimera.
Cena:6.00zł -
Lubczyk ziele (30g)
W kuchni używany przede wszystkim do zup. Dobrze komponuje się z ziemniakami i fasolą, może być też dodawany do duszenin oraz dań smażonych (w tym owoców morza). Ma dobroczynny wpływ na działanie układu moczowego oraz górnych dróg oddechowych.
Cena:3.50zł -
Lukrecja (50g)
Lukrecja działa wykrztuśnie i wspomaga pracę żołądka, wątroby oraz nerek. Współcześnie stwierdzono, że działa przeciwnowotworowo, przeciwwrzodowo i przeciwzapalnie.
Cena:6.00zł -
Majeranek (30g)
Majeranek jest przyprawą o smaku gorzkim, niezbędną do tłustych mięs takich jak gęsina czy wieprzowina. Doprawiamy nim m.in. zupy (szczególnie fasolową i grochówkę), sosy, farsze, pasztety, duszone mięsa, wędliny oraz flaki.
Cena:3.50zł -
Natka pietruszki (30g)
Pietruszka przynosi korzyść większości potrawom - jest doskonałym dodatkiem do gulaszu, sosów, past serowych, potraw z ryżu, warzyw, omletów oraz dań rybnych.
Cena:4.00zł -
Oregano (50g)
W kuchni stosowane głównie w postaci suszonej, gdyż ma wtedy dużo intensywniejszy aromat. Doskonale komponuje się z czosnkiem i pomidorami, stąd jest niezastąpione przy pizzach, a także wszelakich duszeninach i ostrych sosach.
Cena:3.50zł -
Papryka słodka (50g)
Posiada witaminy z grupy A, B, E i beta-karoten. Zawiera wiele przeciwutleniaczy. Jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, potasu i żelaza przez co poprawia kondycję układu nerwowego, kostnego, a także ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, chroniąc przed ich przedwczesnym zwapnieniem.
Cena:3.50zł -
Pieprz biały mielony (50g)
Pieprz biały jest odmianą dojrzałych owoców rośliny o nazwie pieprz czarny. Jest wyśmienitym dodatkiem do zup, sosów, ryb, mięs oraz gotowanych warzyw. Niezastąpiony przy puree ziemniaczanym.
Cena:5.50zł -
Pieprz cayenne (50g)
Cayenne jest jedną z ostrzejszych papryk. W kuchni papryka jest niezastąpioną przyprawą, idealną do wszelakich mięs, gulaszy, ryb, sosów, zup. Pasuje także do potraw z ryżu i owoców morza.
Cena:4.00zł -
Pieprz cytrynowy (50g)
Ze względu na swój kwaskowy smak, stanowi doskonałą przyprawę do ryb i sałatek.
Cena:5.50zł -
Pieprz czarny mielony (50g)
Pieprz jest bogaty w sole mineralne, a także błonnik. Łagodzi wzdęcia i działa moczopędnie. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, magnezu i wapnia korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i pracę układu mięśniowego.
Cena:4.50zł -
Pieprz czarny ziarnisty (50g)
Pieprz czarny jest niezastąpiony przy większości dań. Idealna przyprawa do mięs, gulaszy, duszenin, sosów, ryb
Cena:5.00zł -
Pieprz zielony (50g)
Jest to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nie traci na wyrazistości. Doskonale nadaje się do sosów, dań mięsnych, zup, ryb. Bywa dodawany do deserów.
Cena:7.50zł -
Pieprz ziołowy (100g)
Nie używamy go do gotowania, jedynie do kanapek.
Cena:4.00zł -
Rozmaryn (50g)
Rozmaryn jest ziołem śródziemnomorskim. Stosujemy go jako smak gorzki, aromatyzujący mdłe mięsa, czyli jagnięcinę, cielęcinę, ryby, ewentualnie królika. Dobrze komponuje się z czosnkiem.
Cena:3.50zł -
Tymianek (50g)
Tymianek jest to aromatyczne zioło o smaku gorzkim, stosowane do mięsa z ciemnym sosem, mięsa wędzonego, dziczyzny, sałaty, warzyw strączkowych, duszonych, farszu do ryb i drobiu. Ma właściwości wykrztuśne, grzybobójcze oraz bakteriobójcze.
Cena:4.00zł -
Ziele angielskie (50g)
Silna przyprawa, stosujemy ją z umiarem do potraw mięsnych, rosołów, sosów, zup. Ma właściwości antyseptyczne, pobudzające i regulujące trawienie.
Cena:4.00zł