Żyj do końca życia i bądź młody do starości...
Wyszukiwarka

Przyprawy i zioła


Każda przyprawa czy ziółko ma swój konkretny smak oraz energię, przez co, gdy są właściwie i umiejętnie łączone sprawiają, że potrawa nabiera zbawiennych właściwości. Gotowanie staje się niezwykłym doświadczeniem, procesem twórczym, który potrafi być naprawdę spełniającym zajęciem. Przekonaj się jak za pomocą przypraw, potrawy nabierają wyrazistości oraz głębi i jak podczas łączenia poszczególnych składników powstaje coś magicznego i nieprzeciętnego!  heart

Sortuj wg:
  • sklep-przyprawy-anyz.jpg

    Anyż ziarno (50g)

    Anyż pobudza pracę żołądka, woreczka żółciowego oraz czynności wydzielnicze błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i grzybobójczo. W połączeniu z lukrecją oczyszcza płuca.

    Cena:4.50
  • sklep-przyprawy-anyz-gwiazdki.jpg

    Anyż gwiazdki (20g)

    Ma działanie rozkurczowe, jednocześnie korzystnie wpływa na proces trawienia i przemiany materii. W kuchni, podobnie jak anyż biedrzeniec, stosowany do ciast i nalewek.

    Cena:5.50
  • sklep-przyprawy-bazylia.jpg

    Bazylia (50g)

    Doskonale komponuje się we wszelkich daniach śródziemnomorskich, "lubi się" z czosnkiem, pomidorami oraz innymi przyprawami wywodzącymi się z południowych rejonów.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-bukwica.jpg

    Bukwica (50g)

    Obok rzepiku, kozieradki oraz pokrzywy jest jednym ze składników tzw. mieszanki Poprzęckiego, wybitnego zielarza, który polecał ją na dolegliwości związane m.in. ze złą jakością krwi.

    Cena:4.50
  • sklep-przyprawy-chili-mielone.jpg

    Chili (50g)

    Poprawia trawienie, krążenie i energetyczność, jest istotnym dodatkiem smakowym, zawiera ważne składniki witaminowe z grupy A, B i P. Oczyszcza płuca i wspomaga serce, zwalcza ból, oraz poprawia nastrój (czekolada z chili!).

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-curry.jpg

    Curry (100g)

    Przyprawia się nim przede wszystkim dania  mięsne - cielęcinę, baraninę, drób i ryby, ale sprawdza się także doskonale przy daniach jarskich.

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-cynamon-mielony.jpg

    Cynamon mielony (100g)

    Stosujemy go głównie do aromatyzowania wypieków, ciast (szerokie zastosowanie jako przyprawa do pierników), deserów i napojów, ale również do potraw mięsnych, pikantnych sosów, do kawy i herbaty.

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-czarnuszka.jpg

    Czarnuszka (30g)

    Nasionka czarnuszki ułatwiają trawienie i pomagają przy wzdęciach. W smaku są raczej gorzkie z wyczuwalną, lekko pikantną nutą. W Polsce czarnuszki używa się do posypywania chlebka (grzanki) z masłem. Pycha!

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-czaber.jpg

    Cząber (30g)

    Służy do przyprawiania potraw z roślin strączkowych, głównie zupy fasolowej, a jest to związane z tym, iż naturalnie wspomaga proces trawienia tego typu roślin. Świetnie pasuje do tłustych, mięsnych potraw, pomaga w ich trawieniu.

    Cena:3.00
  • sklep-przyprawy-czosnek-niedzwiedzi.jpg

    Czosnek niedźwiedzi (10g)

    W Europie od wielu wieków uważany jest za jedną za najzdrowszych roślin, zawiera bardzo dużo aktywnej siarki, działa odtruwająco, antytoksycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. 

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-estragon.jpg

    Estragon (30g)

    Jako ziółko w smaku gorzkim ma bardzo szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni południowoeuropejskiej, ale również na terenach wschodnich. Przyprawia się nim m.in. sałatki, zupy rybne i drób.

    Cena:3.00
  • sklep-przyprawy-galka-muszkatalowa-cala.jpg

    Gałka muszkatołowa cała (20g)

    Pomaga przy wzdęciach, reumatyzmie oraz nadciśnieniu. W kuchni przydaje się przy daniach mięsnych, pasztetach, nadziewkach, sosach, zupach. Sprawdza się także przy słodkich wypiekach (głównie piernikach), a także przy grzańcach.

    Cena:6.00
  • sklep-przyprawy-garam-masala.jpg

    Garam Masala (50g)

    Bardzo aromatyczna, doskonała do mięs i sosów, a także dań z ryżu. Powinna być dodawana pod koniec przyrządzania potrawy.

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-gozdziki-mielone.jpg

    Goździki mielone (50g)

    Stosuje się je do potraw słodkich (szarlotka, piernik) i pikantnych. Doprawiamy nimi pasztety, duszone mięsa, likiery, grzane wina, no i oczywiście możemy doprawiać nimi naszą ulubioną kawę.

    Cena:8.00
  • sklep-przyprawy-imbir-mielony.jpg

    Imbir (100g)

    Można go stosować do gotowania ziemniaków, zup, jarzyn, mięsa i łakoci, nie zapominając o kawie i herbacie. Pobudza krążenie, pomaga usunąć produkty przemiany materii, rozprasza zastoje płynów i procesów fizjologicznych. Prawdziwy cud natury! W Kuchni Pięciu Przemian to najczęściej używana przyprawa. Jest po prostu niezastąpiony.

    Cena:6.50
  • sklep-przyprawy-jalowiec-owoc-jalowca.jpg

    Jałowiec (50g)

    Wyciąg z jego owoców zwiększa wytwarzanie soku żołądkowego i pobudza perystaltykę jelit. Owoce jałowca poprawiają smak wołowiny, wieprzowiny, baraniny i są niezastąpionym dodatkiem do duszonej kapusty kiszonej.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-kardamon-mielony.jpg

    Kardamon mielony (30g)

    Stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca np. grzane wino, a także jako dodatek do dań mięsnych i drobiu. Znakomicie podkreśla smak kawy wg Pięciu Przemian. Napój z imbiru i kardamonu zwalcza skutki wczorajszego szaleństwa.

    Cena:8.50
  • sklep-przyprawy-kardamon-owoc.jpg

    Kardamon owoc (30g)

    Związki antyoksydacyjne zawarte w kardamonie pomagają przywrócić właściwy poziom glutationu, który chroni komórki przed toksynami. Stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca np. grzane wino, a także jako dodatek do dań mięsnych i drobiu.

    Cena:8.50
  • sklep-przyprawy-kmin-rzymski-mielony.jpg

    Kmin rzymski mielony (50g)

    Jest jednym z głównych składników curry oraz garam masali. Idealnie pasuje do dań z fasoli, oraz gulaszy, zup, mięs, ryb, a także potraw z ryżu.

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-kminek-mielony.jpg

    Kminek mielony (100g)

    W Kuchni Pięciu Przemian stosowany praktycznie przy każdej potrawie. Przydaje się do mięs, zup i często także do sałatek jarzynowych, pasztetów oraz farszy.

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-kminek-owoc.jpg

    Kminek owoc (100g)

    Owoce kminku wzmagają wydzielanie soku żółciowego, poprawiają apetyt i trawienie oraz wykazują działanie wiatropędne, moczopędne, rozgrzewające i uspokajające.

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-kolendra-mielona.jpg

    Kolendra mielona (100g)

    Pomaga w trawieniu, pobudza  apetyt oraz wydzielanie skoku żołądkowego, rozluźnia jelita i łagodzi ich problemy. Jej nasiona są słodkie i aromatyczne. Używamy jej do dań mięsnych, zup, marynat, jak również do pieczywa i pierników.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-kozieradka-mielona.jpg

    Kozieradka mielona (50g)

    Kozieradka ma specyficzny zapach, ale bez niej Hindusi nie daliby sobie rady. Jej nasiona obniżają poziom cholesterolu, działają antyseptycznie, rozkurczowo i żółciopędnie. Dodatkowo pobudzają regenerację wszystkich tkanek, aktywizuje proces krwiotwórczy i działają  mlekopędnie. Można jej używać jako smak ostry do zaprawiania mięs oraz do sosów i zup.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-kurkuma-mielona.jpg

    Kurkuma (100g)

    Niezastąpiona w kuchni indyjskiej, jarskiej oraz oczywiście w Kuchni Pięciu Smaków. Praktycznie żadne danie w PP nie obejdzie się bez jej goryczki. Dodatkowo kurkumina zawarta w kurkumie pomaga zwalczać mikrozatory w mózgu, które mogą być przyczyną choroby Alzheimera.

    Cena:6.00
  • sklep-przyprawy-lubczyk-ziele.jpg

    Lubczyk ziele (30g)

    W kuchni używany przede wszystkim do zup. Dobrze komponuje się z ziemniakami i fasolą, może być też dodawany do duszenin oraz dań smażonych (w tym owoców morza). Ma dobroczynny wpływ na działanie układu moczowego oraz górnych dróg oddechowych.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-lukrecja.jpg

    Lukrecja (50g)

    Lukrecja działa wykrztuśnie i wspomaga pracę żołądka, wątroby oraz nerek. Współcześnie stwierdzono, że działa przeciwnowotworowo, przeciwwrzodowo i przeciwzapalnie.

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-majeranek.jpg

    Majeranek (30g)

    Majeranek jest przyprawą o smaku gorzkim, niezbędną do tłustych mięs takich jak gęsina czy wieprzowina. Doprawiamy nim m.in. zupy (szczególnie fasolową i grochówkę), sosy, farsze, pasztety, duszone mięsa, wędliny oraz flaki.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-mieta.jpg

    Mięta (50g)

    Ma szereg właściwości leczniczych, działa stymulująco, wiatropędnie i przeciwskurczowo. Zielarze uważają, że pomaga w przy dolegliwościach trawiennych i reumatycznych.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-pietruszka-natka.jpg

    Natka pietruszki (30g)

    Pietruszka przynosi korzyść większości potrawom - jest doskonałym dodatkiem do gulaszu, sosów, past serowych, potraw z ryżu, warzyw, omletów oraz dań rybnych.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-oregano.jpg

    Oregano (50g)

    W kuchni stosowane głównie w postaci suszonej, gdyż ma wtedy dużo intensywniejszy aromat. Doskonale komponuje się z czosnkiem i pomidorami, stąd jest niezastąpione przy pizzach, a także wszelakich duszeninach i ostrych sosach.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-ostrozen-czarcie-zebro.jpg

    Ostrożeń (50g)

    Ostrożeń był od dawna stosowany w leczeniu ludowym. Wierzono że ma cudowną, niemal magiczną moc i nazywano go czarcim żebrem. Ma właściwości odtruwające, ułatwiające wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-owoc-rozy.jpg

    Owoc róży (50g)

    Owoc róży jest znanym od dawna boagtym źródłem antyoksydantów, głównie witaminy C. Dodatkowo w mniejszych ilościach dostarcza również witamin A, B1, B2, E i K. Bioatywnym składnikiem owoców róży może być galaktolipid o działaniu przeciwzapalnym.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-papryka-slodka-mielona.jpg

    Papryka słodka (50g)

    Posiada wita­miny z grupy A, B, E i beta-karoten. Zawiera wiele przeciwutleniaczy. Jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, potasu i  żelaza przez co poprawia kondycję układu nerwowego, kostnego, a także ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, chroniąc przed ich przedwczesnym zwapnieniem.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-papryka-slodka-wedzona.jpg

    Papryka słodka wędzona (50g)

    W kuchni papryka jest niezastąpioną przyprawą, idealną do wszelakich mięs, gulaszy, ryb, sosów, zup.

    Cena:6.00
  • sklep-przyprawy-pieprz-bialy-mielony.jpg

    Pieprz biały mielony (50g)

    Pieprz biały jest odmianą dojrzałych owoców rośliny o nazwie pieprz czarny. Jest wyśmienitym dodatkiem do zup, sosów, ryb, mięs oraz gotowanych warzyw. Niezastąpiony przy puree ziemniaczanym.

    Cena:5.50
  • sklep-przyprawy-pieprz-cayenne.jpg

    Pieprz cayenne (50g)

    Cayenne jest jedną z ostrzej­szych papryk. W kuchni papryka jest nie­za­stą­pioną przy­prawą, ide­alną do wsze­la­kich mięs, gula­szy, ryb, sosów, zup. Pasuje także do potraw z ryżu i owo­ców morza.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-pieprz-cytrynowy.jpg

    Pieprz cytrynowy (50g)

    Ze względu na swój kwaskowy smak, stanowi doskonałą przyprawę do ryb i sałatek.

    Cena:5.50
  • sklep-przyprawy-pieprz-czarny-mielony.jpg

    Pieprz czarny mielony (50g)

    Pieprz jest bogaty w sole mineralne, a także błonnik. Łagodzi wzdęcia i działa moczopędnie. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, magnezu i wapnia korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i pracę układu mięśniowego.

    Cena:4.50
  • sklep-przyprawy-pieprz-czarny-ziarno.jpg

    Pieprz czarny ziarnisty (50g)

    Pieprz czarny jest niezastąpiony przy większości dań. Idealna przyprawa do mięs, gulaszy, duszenin, sosów, ryb

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-pieprz-rozowy-ziarno.jpg

    Pieprz różowy (30g)

    Ziarna te pokryte są  kruchą różową skórką otaczającą twarde, nieregularne ziarno, znacznie mniejsze niż cały owoc. Jest słodko-gorzki i zdecydowanie łagodniejszy od czarnego.

    Cena:9.50
  • sklep-przyprawy-pieprz-zielony-ziarno.jpg

    Pieprz zielony (50g)

    Jest to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nie traci na wyrazistości. Doskonale nadaje się do sosów, dań mięsnych, zup, ryb. Bywa dodawany do deserów.

    Cena:7.50
  • sklep-przyprawy-pieprz-ziolowy.jpg

    Pieprz ziołowy (100g)

    Nie używamy go do gotowania, jedynie do kanapek.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-pokrzywa.jpg

    Pokrzywa (50g)

    Obok rzepiku, kozieradki oraz bukwicy jest jednym ze składników tzw. mieszanki Poprzęckiego, wybitnego zielarza, który polecał ją na dolegliwości związane m.in. ze złą jakością krwi.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-pomidory-suszone-z-czosnkiem-i-bazylia.jpg

    Pomidory z czosnkiem i bazylią (30g)


    Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią doskonale wpisuje się w kuchnię śródziemnomorską.

    Cena:5.00
  • sklep-przyprawy-rozmaryn.jpg

    Rozmaryn (50g)

    Rozmaryn jest ziołem śródziemnomorskim. Stosujemy go jako smak gorzki, aromatyzujący mdłe mięsa, czyli jagnięcinę, cielęcinę, ryby, ewentualnie królika. Dobrze komponuje się z czosnkiem.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-rzepik.jpg

    Rzepik (50g)

    Obok bukwicy, kozieradki oraz pokrzywy jest jednym ze składników tzw. mieszanki Poprzęckiego, wybitnego zielarza, który polecał ją na dolegliwości związane m.in. ze złą jakością krwi.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-szafran-nitki.jpg

    Szafran (1g)

    Ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące szafranu, w celach kulinarnych wykorzystuje się niewielkie jego ilości - kluczem jest równomierne rozprowadzenie przyprawy w potrawie.

    Cena:19.50
  • sklep-przyprawy-szalwia.jpg

    Szałwia (50g)

    Używamy jej do aromatyzowania mięs, również dziczyzny. Reguluje trawienie, działa przeciwbakteryjnie.

    Cena:3.50
  • sklep-przyprawy-tymianek.jpg

    Tymianek (50g)

    Tymianek jest to aromatyczne zioło o smaku gorzkim, stosowane do mięsa z ciemnym sosem, mięsa wędzonego, dziczyzny, sałaty, warzyw strączkowych, duszonych, farszu do ryb i drobiu. Ma właściwości wykrztuśne, grzybobójcze oraz bakteriobójcze.

    Cena:4.00
  • sklep-przyprawy-ziele-angielskie.jpg

    Ziele angielskie (50g)

    Silna przyprawa, stosujemy ją z umiarem do potraw mięsnych, rosołów, sosów, zup. Ma właściwości antyseptyczne, pobudzające i regulujące trawienie.

    Cena:4.00
Facebook