Żyj do końca życia i bądź młody do starości...
Wyszukiwarka

Papryka słodka (50g)

Cena:3.50
Do koszyka

(Capsicum)

Gramatura:  50g

Kraj pocho­dze­nia:  Hiszpania

Papryka pocho­dzi z Ameryki Południowej. Przywieziona do Europy w czasach Krzysztofa Kolumba, początkowo znana głównie na Półwyspie Iberyjskim, następnie zdobywała popularność w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Stamtąd dotarła do Węgier, gdzie jej sława rozwinęła skrzydła, a papryka stała się podstawą tamtejszej kuchni. Jednocześnie papryka zdobywała popularność zarówno w Starym, jak i Nowym Świecie.

Ciekawostką jest fakt, że aż do lat 20tych XX wieku europejskie papryki były ostre. Dopiero węgierskim plantatorom udało się wyhodować słodkie odmiany. Dziś, pod różnymi odmianami, znana jest na całym świecie i jest podstawą większości kuchni. Ogromną popularnością cieszą się jej ostre odmiany, z okrutnie pikantną Carolina Reaper na czele.

Przyprawa ta bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Wspomaga pro­cesy tra­wie­nia, wzmac­nia odpor­ność, zawiera dużo wita­miny C, która nie ginie pod­czas goto­wa­nia. Posiada także wita­miny z grupy A, B, E i beta-karoten. Zawiera wiele przeciwutleniaczy. Jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, potasu i  żelaza przez co poprawia kondycję układu nerwowego, kostnego, a także ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, chroniąc przed ich przedwczesnym zwapnieniem.

W kuchni papryka jest niezastąpioną przyprawą, idealną do wszelakich mięs, gulaszy, ryb, sosów, zup. Pasuje także do potraw z ryżu i owoców morza.

Smak wg Pięciu Przemian: słodki

Uwagi: Produkt należy prze­cho­wy­wać w szczel­nym opa­ko­wa­niu w miej­scach suchych i bez dostępu światła.

Produkt nie zawiera glu­tenu. Jednak w związku z wyko­rzy­sta­niem na tere­nie zakładu kon­fek­cjo­nu­ją­cego mąki pszen­nej (zawiera glu­ten), gor­czycy i selera pro­dukt może zawie­rać śla­dowe ich ilo­ści. Tym samym dekla­ru­jemy, iż firma podej­muje dzia­ła­nia zapo­bie­gaw­cze zwią­zane z zapo­bie­ga­niem zanie­czysz­cze­niu aler­ge­nami uży­wa­nymi w zakła­dzie. Są to m.in.: czysz­cze­nie linii, szko­le­nia pra­cow­ni­ków i wła­ściwa kolej­ność kon­fek­cjo­no­wa­nia tak, aby nie dopu­ścić do zanieczyszczenia.

Polecamy także:

 

Komentarze

Komentarz
Ocena:
Facebook