Cząber (30g)
(satureja)
Gramatura: 30g
Kraj pochodzenia: Polska
Cząber znany był już w starożytnym Rzymie, w nasze rejony sprowadzony został przez Benedyktynów. Ma korzenny, pieprzno-gorzkawy posmak, bywa składnikiem pieprzu ziołowego.
Wchodzi w skład bułgarskiej czubricy. Służy do przyprawiania potraw z roślin strączkowych, głównie zupy fasolowej, a jest to związane z tym, iż naturalnie wspomaga proces trawienia tego typu roślin (w Niemczech znany jest jako bohnenkraut, czyli "ziele fasolowe"). Świetnie pasuje do tłustych, mięsnych potraw, pomaga w ich trawieniu.
Podkreśla smak drobiu, wieprzowiny i cielęciny. Znakomicie pasuje do dziczyzny oraz grzybów. Poprawia apetyt, działa rozkurczowo i wiatropędnie oraz zabija pasożyty. Co ciekawe, cząber posiada również reputację afrodyzjaku. Należy mieć na uwadze, że nie komponuje się z bazylią i majerankiem. Powinno podawać się go pod koniec przyrządzania potrawy, inaczej może być zbyt gorzka.
Smak wg Pięciu Przemian: ostry
Uwagi: Produkt należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w miejscach suchych i bez dostępu światła.
Produkt nie zawiera glutenu. Jednak w związku z wykorzystaniem na terenie zakładu konfekcjonującego mąki pszennej (zawiera gluten), gorczycy i selera produkt może zawierać śladowe ich ilości. Tym samym deklarujemy, iż firma podejmuje działania zapobiegawcze związane z zapobieganiem zanieczyszczeniu alergenami używanymi w zakładzie. Są to m.in.: czyszczenie linii, szkolenia pracowników i właściwa kolejność konfekcjonowania tak, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
Polecamy także:
- Cena:3.50zł
- Cena:3.00zł
- Cena:3.50zł
- Cena:3.50zł