Bazylia (50g)
(ocimum basilicum)
Gramatura: 50g
Kraj pochodzenia: Polska
Bazylia znana jest od starożytności, jej ojczyzną są Indie. W Polsce pojawiła się w XVI w. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwkaszlowe, przeciwzapalne i rozkurczowe. Wspomaga pracę nerek oraz prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Doskonale komponuje się we wszelkich daniach śródziemnomorskich, "lubi się" z czosnkiem, pomidorami oraz innymi przyprawami wywodzącymi się z południowych rejonów.
W Kuchni Pięciu Przemian suszona bazylia służy do aromatyzowania i dosmakowywania, ale nie zrównoważy potrawy. Używamy jej jako smak kwaśny głownie do mięs i zup.
Smak wg Pięciu Przemian: kwaśny
Uwagi: Produkt należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w miejscach suchych i bez dostępu światła.
Produkt nie zawiera glutenu. Jednak w związku z wykorzystaniem na terenie zakładu konfekcjonującego mąki pszennej (zawiera gluten), gorczycy i selera produkt może zawierać śladowe ich ilości. Tym samym deklarujemy, iż firma podejmuje działania zapobiegawcze związane z zapobieganiem zanieczyszczeniu alergenami używanymi w zakładzie. Są to m.in.: czyszczenie linii, szkolenia pracowników i właściwa kolejność konfekcjonowania tak, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
Polecamy także:
- Cena:3.50zł
- Cena:3.50zł