Zupa z dyni
2017-09-22 18:00
Brak pomysłu na dynię? A może pyszna, sezonowa i gęsta zupa krem?
Oto prosty przepis jak ją przyrządzić:
1kg dyni pokroić w gruba kostkę, porcjami podsmażyć na głębokim oleju.
(g) - ok. 3l wrzątku, dodajemy1 łyżeczkę tymianku
(sł) - 1 łyżeczkę kminku, 3 przepołowione marchewki i 2 przepołowione pietruszki
(o) - 0,5 kg umytego i pokrojonego na kawałki indyka lub 60 dag skrzydełka, zalewamy, dodajemy 1 łyżeczkę imbiru, 1/4 łyżeczki chili, 4 grube pory (białe części), 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
(sn) - 1/2 łyżeczki warzywka, 2 łyżeczki soli, gotujemy do miękkości (ok. 1h), wyjmujemy indyka, marchewkę i pietruszkę
(k) - 1 łyżeczka cytryny
(g) - 1 łyżeczka kurkumy
(sł) - 1 kg podsmażonej dyni, gotujemy 30 minut
(o) - posypujemy pieprzem czarnym
(sn) - miksujemy z pozostawionym w zupie porem, dosalamy i gotujemy przez 10 minut
Dodatkowo można zrobić grzanki z chleba. Pokrojony w kostkę chleb, podsmażyć na oleju i posypać pieprzem ziołowym z chili.
Z wyjętych jarzyn można zrobić sałatkę, a z indyka panierowane kotleciki.
Smacznego!