Dzień Placków Ziemniaczanych!
2018-11-13 17:04
Wiecie, że jeden z pierwszych przepisów na te placki pochodzi już z XVII wieku? Dokładniej ze Stoczka Warmińskiego I mimo upływu czasu są niezmiennie popularne. My, poznańskie Pyry, mówimy na nie plyndze i uwielbiamy je namiętnie. Przepisów na nie jest tyle ile gospodyń, my podajemy Wam z ten z Filozofii zdrowia, ciut zmodyfikowany
(sł) - do 1 kg ziemniaków startych na drobnej tarce dodać mieszając:
(sł) - płaską łyżkę mąki kukurydzianej,
(sł) - płaską łyżeczkę kminku mielonego,
(sł) - 2-3 jaja,
(o) - 1/2 łyżeczki imbiru,
(o) - płaską łyżeczkę kolendry mielonej,
(o) - startą średnią cebulę,
(o) - duży starty ząbek czosnku,
(o) - pieprz czarny do smaku,
(sn) - sól do smaku,
(k) - 1- 2 łyżki mąki pszennej
(g) - szczyptę kurkumy.
Dokładnie wymieszać i smażyć na oleju, na dość wysokiej temperaturze. Polecamy zrobić jeden, dwa próbne placki i w razie potrzeby dodać nieco więcej mąki. Można je podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem
Jeść ze smakiem!